Friday, 29. March 2024
 
   
 

 

Jesen prinaša sveže sadje in vrtnine. Pripravljate večerjo za prijatelje ali svečano kosilo za sorodnike? H.O.M.E. je za vas sestavil slasten jedilnik iz svežih sestavin.

 

 

SUPRÊME S PIŠČANCEM, POROM, OLIVAMI, SUHIM PARADIŽNIKOM IN KORUZO


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Piščanec: 4 piščančje prsi s kožo, česen, vejica rožmarina, vejica timijana, sol, poper, maslo, nekaj olja za pečenje

Suh paradižnik: 4 paradižniki, vejica timijana, vejica rožmarina, nekaj sladkorja v prahu, nekaj oljčnega olja in balzamičnega kisa za polivko

Por in olive: 1 por, 20 izkoščičenih črnih oliv, sol, poper, nekaj oljčnega olja

Polenta: 120 g polente (koruzni zdrob), 125 ml vode, 50 ml kislega mleka, 10 g masla, sol, poper, muškatni orešček, olje za pečenje

Vložena koruza: 100 g koruznih zrn, vaniljev stok, 2 cl javorovega sirupa, 2 cl hruškovega kisa, 40 ml hruškovega soka

Pokovka: vrečka koruze za pokovko

 

PRIPRAVA:

Piščanec: S piščančjih prsi previdno odstranite kožo. Prsi popecite na obeh straneh ter začinite s soljo in poprom. Dodajte rožmarin, timijan, česen in maslo ter 10 minut pecite v pečici pri 160 °C. Kožo počasi pecite v segreti ponvi, dokler ne postane hrustljava. Uporabite jo za okrasitev jedi.

Suh paradižnik: Paradižnik blanširajte, na hitro ohladite, olupite, narežite na četrtine in odstranite semena. Nato ga naložite na pekač, posujte s sladkorjem v prahu, dodajte timijan in rožmarin ter 6 ur sušite v pečici na vročem zraku pri pribl. 80 °C. Zatem paradižnik pokapajte z balzamičnim kisom in oljčnim oljem ter sušite še 3 ure.

Por in olive: Por operite in narežite na tanke obročke. Tudi olive narežite obročke in jih skupaj s porom na hitro popražite na oljčnem olju. Dodajte četrtine suhega paradižnika, še malo popražite in začinite.

Polenta: Vodo zavrite, dodajte maslo in kislo mleko ter vmešajte polento. Polento začinite in kuhajte ob nenehnem mešanju. Kuhano polento 3 cm na debelo razporedite po pekaču, ki ga ste ga obložili s prozorno folijo, ohladite in za 2 uri postavite v hladilnik. Preden jo postrežete, jo narežite na kocke in jo na nekaj olja rahlo popecite na vseh straneh.

Vložena koruza: Koruzna zrna na hitro blanširajte in jih stresite v kozarec za vlaganje. V loncu segrejte javorov sirup ter ga zalijte s hruškovim kisom in hruškovim sokom. Vaniljev strok prerežite in postrgajte sredico, ki jo skupaj s strokom dodajte mešanici. Tekočino še enkrat pokuhajte in z njo prelijte koruzo. Dobro zaprite kozarec. Tik preden koruzo postrežete, jo segrejte in vmešajte med por, olive in paradižnik.

Pokovka: Segrejte ponev, vanjo stresite koruzo za pokovko in pokrijte s pokrovom. Ponev naj bo primerne velikosti, da se bo lahko koruza v njej nemoteno razpočila.

 

POSTREŽBA: Zelenjavo razporedite po krožniku in nanjo izmenjaje naložite polento. Piščančje prsi prerežite po sredini in jih položite na zelenjavo. Okrasite s pokovko in pečeno kožo ter prelijte s sokom od mesa.



PETERŠILJ MALO DRUGAČE


SESTAVINE za 4 osebe:

Pena: 150 g korenine peteršilja, 80 ml stepene sladke smetane, 2 lista želatine, sol, poper

Žele: 100 g peteršilja, 300 ml zelenjavne osnove, 4 listi želatine, sol, poper

Palčke: 250 g pšenične moke, 150 ml mlačne vode, 1 zavoj suhega kvasa, ½ žličke soli, žlička sladkorja, ½ šopka peteršilja, grobo mleta sol za posip

Mariniran peteršilj: 1 korenina peteršilja, 50 ml zelenjavne osnove, 10 ml absinta, 10 ml konjaka, sol, poper

Pesto: ½ šopka peteršilja, 6 jedilnih žlic oljčnega olja, 2 jedilni žlici orehovega olja, 8 orehov, sol, poper

Okras: nekaj listov peteršilja

 

PRIPRAVA:

Pena: Olupite korenino peteršilja, narežite na kocke in skuhajte do mehkega v slani vodi. Odcedite vodo in korenino zmeljite v pire s paličnim mešalnikom. Pire pretlačite skozi gosto cedilo in stresite v posodo. Vmešajte raztopljeno želatino. Zmesi dodajte stepeno sladko smetano, jo začinite in 2 cm na debelo razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s prozorno folijo. Vse skupaj za 2 uri postavite v hladilnik.

Žele: Peteršilj grobo nasekljajte, približno 1 uro namakajte v zelenjavni osnovi in nato precedite skozi gosto sito. Namočene liste želatine raztopite v zelenjavni osnovi in začinite, nato pa zmes 1 cm na debelo razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s prozorno folijo. Pekač previdno postavite v hladilnik za 1 uro.

Palčke: Moko, suh kvas, sladkor in sol stresite v posodo. Dodajte mlačno vodo in zamesite testo, ki ga pokritega pustite vzhajati pol ure. Peteršilj drobno nasekljajte in ga vgnetite v testo. Testo še enkrat dobro pregnetite in razvaljajte na centimeter debelo. Nato ga z ostrim nožem razrežite na 13 cm dolge tanke trakove. Palčke s hrbtom noža pritisnite v razmiku 1 cm in naložite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Nato jih poškropite z vodo, potresite s soljo in 12 minut pecite v pečici na 170 °C. Peteršilj: Korenino peteršilja olupite, iz nje izrežite kroglice in jih naložite v kozarec za vlaganje. Skuhajte zelenjavno osnovo, absint in konjak. Mešanico začinite in z njo prelijte peteršiljeve kroglice. Zaprite kozarec in ga za 12 ur postavite v hladilnik.

Pesto: Peteršilj operite, ga odcedite in liste odtrgajte od peclja. Peteršiljeve liste blanširajte v slani vodi in nato na hitro ohladite v ledeno mrzli vodi. Iztisnite vodo in liste skupaj z orehi stresite v mešalnik. Počasi vmešajte olje, začinite in še enkrat zmeljite. Pesto pokrijte in ga postavite v hladilnik.

Okras: Liste peteršilja blanširajte in hrustljavo ocvrite v vročem olju.