Friday, 29. March 2024
 
   
 

 

 

Ne duha ne sluha o zaprašenih visečih stvorih. Lestenec je bil nekoč znak gosposkosti, danes pa je doživel preporod in na novo osvojil

domačo dnevno sobo.

 

 

 

Besedilo Jürgen Rumpler

Fotografije proizvajalci


Marie Coquine, Baccarat

 

Ime: Marie Coquine Proizvajalec: Baccarat

Oblikovalec: Phillipe Starck Letnik: 2011

Kaj ga odlikuje: V tem primeru dobi senčilo povsem drug pomen. Stvaritev Phillipa Starcka poskrbi za neke vrste razodetje v dnevni sobi, saj kombinira do zdaj neobičajen Starckov pristop s klasično obliko kristala enega najstarejših proizvajalcev kristalnega stekla.

 



Series 21, Bocci

 

Ime: Series 21 Proizvajalec: Bocci

Oblikovalec: Omer Arbel Letnik: 2007

Kaj ga odlikuje: Opravka imamo z materialom, ki je za lestence precej neobičajen: posamezna senčila so narejena iz porcelana, pri čemer različno velike ploščice porcelana ovijajo posebno steklo. Vsak element ima edinstveno obliko. S tem posebnim načinom izdelave svetilo ustvari povsem drugačno svetlobno vzdušje.


Coral, Pallucco

 

Ime: Coral Proizvajalec: Pallucco

Oblikovalec: Lagranja Design Letnik: 2009

Kaj ga odlikuje: Lestenec si je obliko sposodil od morskih bitij. Razvejana struktura je narejena iz umetne snovi in je na voljo v različnih velikostih. Ideja o t. i. delčku, ki s ponavljanjem svoje strukture tvori obliko, zagotavlja preprosto in hkrati kompleksno osvetlitev prostora.

 




„Jelly friends“

 

Ime: Veneziano Proizvajalec: La Murrina

Oblikovalec: Neznan Letnik: 2011/arhivsko

Kaj ga odlikuje: S svojo zlato barvo je lestenec Veneziano prenovljena klasika. Obliko z vrhunca beneške umetnosti izdelave stekla so dopolnili s posebej vpadljivo barvo. Kljub razkošnemu pridihu - ali pa prav zaradi njega -, najde model s svojim baročnim videzom mesto v modernem stanovanjskem okolju.


„Animal Horse“

 

Ime: Hope Proizvajalec: Luceplan Oblikovalec: Francisco Gomer Paz, Paolo Rizzatto Letnik: 2009

Kaj ga odlikuje: Hope je sodobna interpretacija klasičnega lestenca iz svinčevega kristala z tehnološkimi dopolnitvami. Na prosojnih nosilih iz umetne snovi je v parih nameščeno do 105 leč. Te posebne leče so prav tako narejene iz umetne snovi, ki pa ima podobne lastnosti kot steklo. Svetilo tako poskrbi za zanimive lome svetlobe, hkrati pa je bistveno lažje od stekla.