Monday, 3. August 2020
 
   
 

 

Zime še nekaj časa ne bo konec, zato vam predstavljamo pet slastnih jedi, ki vas bodo v hladnih dneh prijetno ogrele.

 

 

JELENJI HRBET S PEČENIMI GOBAMI


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

500 g jelenjega hrbta brez kosti, 200 g očiščenih šitak (narezanih na četrtine), 100 g očiščenih zimskih panjevk (enokitak),

3 stroki česna, narezani na tanke rezine, oljčno olje

Gobova osnova: 50 ml sakeja (japonskega riževega vina), 30 ml oljčnega olja, sol, poper, shichimi togarashi (japonski čili), sok ene limete, 2 jedilni žlici sojine omake

Omaka: 1 velik rdeč feferon, 2 rdeči čebuli, drobnjak

 

 

PRIPRAVA:

Jelenji hrbet začinite in popecite na olju. V skledi gobe in česen zmešajte z 2/3 gobove osnove. Dodajte jelenjemu hrbtu in vse 8 minut pecite v pečici pri 200 °C. Feferon in čebulo narežite na majhne kocke, zmešajte s preostalo gobovo osnovo in dodajte nasekljan drobnjak. Pečene gobe razporedite po globokem krožniku in nanje položite jelenji hrbet (posujete s solnim cvetom). Jed okrasite z žlico čilijeve omake.

 

RDEČI TAJSKI KARI S PEČENIMI RAČJIMI PRSMI


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

2 račje prsi, 7 g rdeče karijeve paste, 5 g svežega nasekljanega česna, 15 g šalotke,

2 stebli limonine trave, 2 jedilni žlici sladke paprike v prahu, rastlinsko olje, 150 ml kokosovega mleka, 100 ml perutninske jušne osnove, 50 ml tajske ribje omake, sok 3 limet, 20 g palmovega sladkorja, 5 limetinih listov, 20 listov tajske bazilike, zelenjava po želji: korenje, narezano na trakove, zeleni beluši, jajčevec, narezan na kocke, razpolovljeni šampinjoni, razpolovljena mini koruza, razpolovljeni češnjevi paradižniki, bambusovi vršički (prej jih na hitro skuhajte), sol, poper, feferon, narezan na trakove

 

 

PRIPRAVA:

Račje prsi začinite s soljo in poprom, močno popecite na strani, kjer je koža, in nato počasi pecite. Karijevo pasto, česen, šalotko in limonino travo popecite na olju, dodajte papriko v prahu in počakajte le toliko, da porumeni. Prilijte kokosovo mleko in perutninsko jušno osnovo ter dobro podušite. Mešanici dodajte ribjo omako, limetin sok, palmov sladkor in limetine liste. Dodajte še tajsko baziliko in vse skupaj dušite na šibkem ognju. Dodajte ribjo omako, sladkor in limetin sok. Na koncu v mešanico stresite zelenjavo ter jo segrejte. Račje prsi narežite na kose in oddajte mešanici. Jed okrasite s trakovi čilija.

 

NAGAJIVCI Z VINOM IN KAKAVOM


 

Sestavine:

10 repov rakov nagajivcev, 100 g zelene, 100 g peteršiljevega korena, 100 g čebule,

jedilna žlica paradižnikove mezge, 80 g kakava v prahu, nekaj vinjaka, 750 ml rdečega vina (rebula), 125 ml sladke smetane, 1 por

 

Priprava:

Repe rakov prepolovite in popecite na strani, kjer ste jih prerezali. Zeleno, peteršiljev koren in čebulo zmešajte s paradižnikovo mezgo in posujte s kakavom v prahu. Vse skupaj zalijte z vinjakom in povrite. Prilijte rebulo, povrite, pretlačite in po potrebi zgostite.

Repe rakov še tople dodajte omaki. Narezan por in peteršiljev koren na hitro popecite, dodajte smetano, začinite in porazdelite po krožniku. Repe rakov postrezite tako, da nanje porazdelite omako.