Friday, 22. October 2021
 
   
 




Hiša ima dve nadstropji. Zunanja podoba hiše – skladna mešanica naravnega kamna in lesa – je v ravnovesju z naravnim okoljem.




Dolge okenske površine lahko pospravimo na stran in salon spremenimo v verando. Sedežne garniture je oblikoval Paschoal Ambrósio, klubsko mizico Beth Fisher, preproga je znamke Empório Beraldin, svetilke so znamke Ingo Maurer, La Lampe in Lightworks (Airton Pimenta), umetniška dela pa je ustvarila Marilu Beer.




Pri kamnitih in lesenih oblogah fasade niso arhitekti ničesar prepustili naključju. Pričarali so skladno in enotno podobo.



Besedilo

Ricardo Gaioso

 

Foto

Leonardo Finotti

 


Zgodba o slogu v Braziliji. Kaj je lepše kot življenje v sproščujočem okolju, sredi edinstvenega naravnega rezervata? H.O.M.E. je v kraju, ki je uro in pol vožnje oddaljen od Săo Paola, odkril neverjetno zanimiv arhitekturni eksperiment, ki je raj za uživače.




V arhitekturnem biroju Jacobsen Arquitetura so za projekt načrtno izbrali premočrtne oblike, s katerimi so želeli ustvariti kontrast zeleni pokrajini naravnega rezervata Quinta da Baroneza.




Z balkonov spalnic se ponuja pogled na bazen, sončno teraso in bujno okoliško naravo.

Sredi prečudovite pokrajine območja Quinta da Baroneza se dviguje stavba prefinjenih oblik s strukturno zasnovo, ki sledi domiselnemu zaporedju pravih kotov. Naravni rezervat z bohotnim rastlinjem je od mesta Săo Paulo oddaljen uro in pol ure vožnje z avtomobilom. V tej idilični pokrajini najdemo zasebna posestva, pri ustvarjanju katerih so sodelovali najboljši brazilski arhitekti. Celo na elitni športni klub z lastnim igriščem za polo in restavracijo s petimi zvezdicami niso pozabili.

 

Brez besed ne ostanemo le zaradi neverjetnega razgleda. Dih nam vzame tudi veličasten arhitekturni eksperiment, ki se harmonično staplja z okoliško pokrajino, hkrati pa z geometričnimi oblikami v naravnih vzorcih in barvah deluje tudi kot njeno edinstveno nasprotje. Tovrstnemu konceptu so v arhitekturnem biroju Jacobsen Arquitetura sledili že večkrat. Vodji biroja sta znana brazilska arhitekta Paulo in Bernardo Jacobsen, ki sta pred časom sodelovala s Thiagom Bernardesom. Skupaj so dolgo delovali pod imenom Bernardes + Jacobsen Arquitetura. Njihovo sodelovanje se je nato končalo, ustvarjalna arhitekta pa nadaljujeta svojo pot, pri čemer se še bolj intenzivno posvečata pogovoru s strankami, da bi projektom lahko dala kar najbolj oseben pečat. Pre kratkim končana hiša CT je eden prvih samostojnih projektov arhitekturnega biroja Jacobsen Arquitetura.

 




Odprta kuhinja, za katero so uporabili naravne materiale, poskrbi za odprt prehod med zunanjostjo in notranjostjo. Stoli in počivalniki so znamke Casual.

Pri uresničevanju zasnove so največ pozornosti namenili uporabni vrednosti prostorov glede na njihovo funkcijo. Ker hiša stoji na neravnih tleh, so jo razdelili v dve nadstropji: prvo je namenjeno vstopanju v hišo, vzdrževanju in osebju, drugo pa bivanju in preživljanju prostega časa. Nadstropji povezuje osrednji hodnik. Pred odločitvijo za konstrukcijsko zasnovo hiše so v arhitekturnem biroju več časa posvetili samemu načrtovanju; dodobra so raziskali sestavo tal, klimatske razmere in materiale. Spoznanja so vključili v gradbene načrte, prvoten koncept pa prilagodili ugotovljenim razmeram, ne da bi pri tem pozabili na osnovne oblikovalske zamisli za zunanjo in notranjo arhitekturno ureditev.

 

 

 


Več v reviji H.O.M.E. april-maj 2013.