![]() |
Monday, 11. December 2023 |
||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Nismo se zmotili. Izbiro prenosnega telefona smo tokrat prenesli na krožnik. Stvar okusa. H.O.M.E. predstavlja dva jedilnika, izbira je vaša.
Karameliziran kozji gervais z mlačnimi mariniranimi jurčki in robidnicamiSESTAVINE ZA 4 OSEBE: 160 g kozjega sira gervais (topljivi, mehki sir), 80 g robidnic, 30 g rjavega trsnega sladkorja, 100 g čvrstih jurčkov, 150 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 1 bio limona, 20 ml kisa iz penečega vina, 20 ml belega balzamičnega kisa, 20 ml rdečega vinskega kisa, 20 g gozdnega medu, 10 g gorčice, 20 ml zelenjavne osnove, morska sol, črn poper iz mlinčka
PRIPRAVA: Kozji gervais z mokrimi rokami oblikujte v dvanajst enako velikih kroglic. Jurčke dobro očistite s krpo in krtačko. Iz zelenjavne osnove, gozdnega medu, gorčice, ene jedilne žlice morske soli in vseh vrst kisa s paličnim mešalnikom pripravite marinado in jo previdno zmešajte z oljčnim oljem, da dobite gosto tekočo zmes. Jurčke narežite na 1 cm debele rezine in jih 2 minuti pecite v predhodno segreti pečici pri 160 °C. Medtem narežite robidnice na majhne koščke in jih v posodi previdno zmešajte s pripravljeno marinado. Kroglice kozjega sira na hitro povaljajte v rjavem sladkorju, položite na nepregorno podlago in karamelizirajte z gorilnikom.
POSTREŽBA: Na krožnike porazdelite po tri karamelizirane kroglice kozjega sira. Mlačne jurčke premažite z oljčnim oljem in limono, posolite, popoprajte in položite zraven sira. Na koncu dodajte še marinado z robidnicami.
Mlačna skuša s čebulo v rdečem vinu in zelenim jabolčnim ragujemSESTAVINE ZA 4 OSEBE: 2 skuši (težki 180–200 g, za približno štiri fileje po 60 g), 4 srednje velike rdeče čebule, 1 jabolko sorte granny smith, 80 ml zelene jabolčne kaše, 10 ml jabolčnega kisa, 300 ml močnega rdečega vina, 30 ml rdečega vinskega kisa, 20 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 2 klinčka, ½ cimetove palčke, lupina neškropljene pomaranče in limone, 30 g medu, čajna žlička črnega popra v zrnju, morska sol, črni poper iz mlinčka
PRIPRAVA: Iz rib napravite fileje in jim s pinceto previdno odstranite vse kosti. Fileje shranite na hladno. Rdečo čebulo olupite, razpolovite, narežite na 5 mm debele obroče in jo močno popecite na oljčnem olju, da spremeni barvo, karamelizirajte z medom in zalijte z rdečim vinom. Dodajte cimetovo palčko, poper v zrnju, klinčke ter limonino in pomarančno lupino. Zmes počasi kuhajte, da se povre polovica tekočine. Nato dodajte rdeči vinski kis, približno 15 minut kuhajte na šibkem ognju in začinite z morsko soljo. Zeleno jabolko olupite, narežite na 2–3 mm debele kocke in pokuhajte z zeleno jabolčno kašo. Nato zmes začinite z jabolčnim kisom in morsko soljo ter postavite na hladno. Fileje skuše položite v ponev, tako da je trebušni del obrnjen navzdol, dodajte čebulo v rdečem vinu in 5 minut pecite v predhodno segreti pečici pri 100 °C.
POSTREŽBA: Čebulo v rdečem vinu razporedite na sredino krožnika, nanjo položite fileje skuše, začinite z morsko soljo in k vsakemu fileju dodajte nekaj hladnega jabolčnega raguja.
Skutni cmoki s kompotom iz robidnic
Sestavine: 1 ? kg majhnih kumaric 3 jedilne žlice soli 4 rdeče čebule 1 l kisa iz belega vina 1 jedilna žlica svetlih in temnih zrn gorčice 4 vejice šetraja 4 jedilne žlice sladkorja
Priprava: Dobro očistite kumarice in jih zložite v posodo. Raztopite sol v litru hladne vode, prelijte kumarice in jih pustite stati 24 ur. Olupite čebulo, jo razpolovite in narežite na drobne trakove. Splaknite kumarice in pustite, da se odtečejo. Skupaj s šetrajem, čebulo in zrni gorčice jih dajte v očiščene kozarce. Kis iz belega vina skupaj s sladkorjem zavrite in ga enakomerno prelijte čez kumarice v kozarcu. Nato kozarce takoj dobro zaprite in jih sterilizirajte.
Alternativa: Kumarice bodo dobile azijski priokus, če boste dodali še malo čilija in drobno nasekljanega ingverja. Tudi lovorjevi listi, janež, zrna popra ali koper dobro teknejo s kislimi kumaricami.
Servirajte: s hladnim prigrizkom, z mletim mesom, z golažem.
|
|||||||||||||||||||||||||||||