Friday, 22. October 2021
 
   
 




Velike steklene površine vnašajo afriško divje rastje v kopalniške prostore.




Zaradi tankih jeklenih palic je stopnišče videti, kot bi lebdelo.



Besedilo

Andreas Tölke

 

Foto

Roland Borgmann

 


Na rtu dobrega okusa. Arhitekti biroja SAOTA so v najdražjih soseski črne celine zasnovali vilo s sanjskim razgledom.



Odprto na vse strani, tudi na vrt in bazen. Namesto sten nastopajo odprt horizont morja, afriško sonce in
obmorska gorska veriga, ki ji pravijo Dvanajst apostolov.




Tloris krožnih oblik vhodne avle se nadaljuje v stopnišče.
Še bolj zanimiva je osvetljena svetlobna instalacija na stropu.

Do nekaterih hiš bi lažje dostopali, če bi bili na krovu katere od razkošnih jaht.

Clifton, prestižno predmestje Cape Towna, ki je nekakšni južnoafriški odgovor na francoski St. Tropez,nedvomno sodi v ta primer. Pa ne le zaradi velikega pomanjkanja

parkirnih mest na tamkajšnji obalni cesti M6, temveč predvsem zaradi razkošnih bivališč, ki imajo čudovit razgled na znameniti zaliv v opojni turkizno zeleni barvi: pogled lahko usmerimo na slikovito Mizasto goro in njenih Dvanajst apostolov, kot imenujejo gorsko verigo ob obali Atlantskega oceana. Pa tudi na sanjske bele peščene plaže, ki se kot biserna ogrlica nizajo vzdolž morske obale in jih ločujejo granitni bloki. Pravila vedenja na plažah v Cliftonu so dobro znana. Družine sodijo na povsem umirjeno plažo 4th Beach. Deskarji, seksi odbojkarice na mivki in fantje z izklesanimi telesi se zadržujejo na plaži 1st Beach. Vsi drugi si svoj prostor pod soncem lahko poiščejo nekje vmes. Lahko bi rekli, da je vzdušje v zahodnem predmestju Cape Towna zelo sproščeno.

 




Dnevna soba izžareva energijo udobno opremljenega in odprtega paviljona.

O tem se prepričamo tudi, ko se zapodimo med južnoatlantske valove, saj morska voda tudi poleti nima več kot 18 stopinj Celzija. Kopanje pa ni bilo najbolj povšeči britanskemu paru, ki je uresničitev svojih želja zaupal južnoafriškemu arhitekturnemu biroju SAOTA. Arhitekti Antoni, Olmesdahl in Truen so imeli pri naročilu tolikšno mero svobode, kot si jo ustvarjalci lahko samo želijo. Pri stavbi, ki obsega šest spalnic in se razprostira na sedmih ravneh, so se morali na željo lastnikov potruditi, da so iz prestižne lokacije, razgleda in gorske kulise potegnili kar največ.

 


Več v reviji H.O.M.E. november 2012