Wednesday, 24. April 2024
 
   
 




Svetlobni žarki neovirano svetijo v notranje dvorišče. Posebnost so okrogla okna v tleh. Njihova svetloba je usmerjena navzgor v pritličje.





V usnje oblečene zofe in čajna mizica iz prekajenega hrasta so zamisel biroja Comfort architecten. Viseča luč Lampshade je znamke Moooi. Parket iz naoljenega hrasta, ki je položen v vseh prostorih, je dobavil Admonter.


Besedilo

Monica Zerboni

 

Foto

Guenter Richard Wett

 


Hiša Planit C na Južnem Tirolskem biroja Comfort Architecten dokazuje, da bivanje na podeželju še zdaleč ni nujno tudi provincialno. Nasprotno: s svetlobo prežeta hiša mladega para je zgled moderne arhitekture v sozvočju z naravo.

 



Dobro založena vinska klet spada v vsako hišo. V ospredju visi svetilka Stchu Moon znamke Catellani & Smith.



V hiši vladata odprtost in transparentnost. Preprogo v ospredju in blazine za sedenje je izdelalo italijansko podjetje Paola Lenti. Prevleka blazin za sedenje je ročno pletena iz volnenih in plastičnih vrvi. Ležalniki v ozadju so znamke Pircher.


Redko se pomisli na to, da gorate pokrajine kljub zaprtosti niso leglo provincialnega razmišljanja, ampak so lahko platforma za kreativno razmišljanje in nove miselne procese. Ta še posebej velja za Južno Tirolsko. Na južni strani Alp se že nekaj let borijo proti tipičnemu alpskemu izgledu stavb in iščejo novo tradicijo. V mestih kot sta Bolzano (Bozen) in Merano (Meran) pa tudi v manjših krajih Južne Tirolske je sodobna gradnja v središču zanimanja. V zadnjih dvajsetih letih so se številni arhitekti, ki so delovali v tej regiji, vse močneje spoprijemali s tematiko gradnje na podeželju in intenzivno iskali nove rešitve. Protagonista te »žametne revolucije« sta med drugimi tudi Marco Micheli in Michael Mumelter iz biroja Comfort Architecten.

 

»Za naju je arhitektura odgovor na parcelo. Za najino zasnovo je odločilen kontekst,« pravita načrtovalca, ki imata od leta 2002 skupni biro v Brunicu (Bruneck). Značilnost zgradb mladih arhitektov so inovativne ideje in individualnost, kar se izraža v njunih modernih in raznolikih arhitekturnih izrazih. »Čeprav poklicno sodelujeva že več kot deset let, se imava še vedno za mlad arhitekturni biro,« pravi Michael Mumelter.

 



Vitrina iz stekla in jekla je zamisel arhitekta. Iz jedilnega kota deluje dnevni prostor brezmejen. Različne etaže so povezane s stopnicami.




Stanovanjski del se odpira proti notranjemu dvorišču v sredini. Talna svetilka je znamke Foscarini. Na steni je preproga znamke Paola Lenti.

Z uspešnimi udeležbami na natečajih, z realizacijo v glavnem majhnih in večjih družinskih hiš ter z objavami v različnih strokovnih publikacijah sta si v arhitekturnem okolju pridobila ugled.

 

Hiša Planit C v kraju Dobbiaco (Toblach), ki jo je biro Comfort Architecten izdelal za mlad zakonski par brez otrok, očara že na prvi pogled. Širokopotezno enodružinsko hišo sestavljajo različne gradbene konstrukcije, ki se razporejene po višinah nizajo okrog notranjega dvorišča. Hiša se spoštljivo prilagaja svojemu okolju, vendar s tem vseeno ne deluje dolgočasno. Značilnost projekta je spretna kompozicija oblik in materialov, ki se harmonično dopolnjujejo. Najbolj značilen kontrast je tisti med severno fasado iz macesna in južno stekleno fasado. Sončno stran sestavljajo betonske stene in široke steklene površine, na katerih se zrcali spreminjajoča se narava.

 

 

 

 

 


Več v reviji H.O.M.E. april-maj 2012