Saturday, 20. April 2024
 
   
 




Oprema glavne spalnice je asketska.Osrednji element je postelja Malo iz podjetja Interlübke. Svetilo je znamke Osram.




Delovna soba je na dvignjeni platformi nad bivalnim prostorom. Nad Cappellinijevim pisarniškim stolom visi Random light, Moooi.




Na sredi kopalnice kraljuje samostoječa kad Starck 2 znamke Duravit z armaturo Vola. Umivalnika sta znamke Alape.


Besedilo

Špela Dovršnik

 

Foto

Miran Kambič

 


Amorfni betonski trak vse poglede upira v mestni park. Njegova izčiščena notranjost osvoji na prvi pogled.

 



Hiša se na južni strani odpira v park, v dialog z naravo. Severna stran pa objekt razmeji od sosednjih hiš in ustvarja intimo družinskih prostorov. Osnovni material je beton, ki se pojavi v več različnih obdelavah in gradacijah.



Na zofi Three Sofa de Luxe znamke Cappellini lahko udobno uživate ob pogledih.


Ob robu strnjene pozidave središča štajerske prestolnice se tik ob mestnem parku med drevesi zvija betonski trak. Ozek parcelni pas je botroval zasnovi asimetričnega kubusa, ki se odpira proti obdajajočemu bujnemu zelenju ter se usmerja stran od radovednih pogledov sosednjih hiš.

 

Z lokacijo narekovana oblikovna posebnost objekta, sicer enodružinske hiše, se stopnjuje z nevsakdanjo zasnovo fasade. Hiša je »oblečena« v pran beton, kar ji daje robusten videz, ki je zmehčan z rjavooranžnim odtenkom kortena na balkonski ograji in okenskih okvirjih. Za korten je značilno, da se na njegovi površini pod vremenskimi vplivi naredi oksidna kožica, kar mu daje posebno patino. Jeklo se kot lajtmotiv ponovi še znotraj hiše – šop na črno pobarvanih jeklenih stebrov je osnovna nosilna konstrukcija. Težišče objekta je na oko zelo privlačno, gre za zelo spreten likovni element, okrog katerega se ovija notranji atrij in poslednično vse dogajanje v hiši. Jekleni šop je element, ki si pot utira med etažama, sega od tal do stropa in na trenutke deluje kot umetelno drevo, ki že stoletja raste in se stara skupaj z družinskimi člani.

 

 



Šop jeklenih stebrov, ki tvorijo osnovno nosilno konstrukcijo hiše, deluje kot dekorativni in povezovalni element.




To je družinski brlog, namenjen sproščanju na prilagodljivi sedežni garnituri Superoblong znamke Cappellini.

V hiši živi štiričlanska družina. Starša sta si želela predvsem funkcionalen bivalni del, otroka pa vsak svojo sobo. Za več kot všečno zasnovo zunanjosti in interjerja sta poskrbela arhitekta Tatjana Kerčmar in Iztok Prosen iz salona id:doma. Udejanjila sta zasnovo od hiše do žlice, kar je znano načelo salona. Arhitekta sta hišo osvobodila odvečnih prostorov, sten, pohištva, vseh nepotrebnih elementov. Rezultat je prečiščena zasnova, ki deluje celostno, prepleteno, zračno in odprto. Poleti se lahko južna steklena stena dobesedno odpre in objekt se spoji z zeleno zunanjostjo, meje se zabrišejo. V dialogu z okolico so tudi številna podolgovata okna, ki ponujajo poglede v bujno rastlinje iz katerega koli prostora v hiši.

 

V naspotju s pritličjem, ki je tako zelo usmerjeno ven iz hiše in v dialog z naravo, pa nadstropje deluje kot nekakšen družinski brlog, ki poskrbi za dovolj intime in skritih kotičkov. Poleg običajnih spalnih prostorov in kopalnice tukaj najdemo dnevno sobo, v kateri izstopa prilagodljiva sedežna garnitura Superoblong iz Cappellinija. Namensko

 

 

 


Več v reviji H.O.M.E. december 2011-januar 2012