Friday, 22. October 2021
 
   
 




Lega na pobočju se občuti tudi v notranjosti obeh hiš, saj so prostori razporejeni tudi v medetažah. Nadstropja so povezana s stopniščem.




Kot zeleno obarvana kača se vijejo regali iz MDF plošč biroja L3P skozi kopalnico zahodne hiše. Medsebojno povezujejo umivalnik, kopalniško pohištvo in kopalno kad.



Besedilo

Judit Jenner

 

Foto

Vito Stallone

 


Arhitekturni biro L3P je v majhnem kraju Oberweningen na severu Švice na novo interpretiral pojem dvojčka. Dve enaki hiši stojita druga ob drugi, oddaljeni sta samo za širino vodotoka.

 

 



Pocinkana jeklena fasada omogoča hišama, da se brez težav zlijeta z okoliško naravo.



Pri opremi interjerja lastniki niso potrebovali pomoči. Mizo iz masstisch.de so v zahodni hiši kombinirali s stoli James znamke Bert Plantagie in lestencem Big Bang znamke Foscarini. Kuhinja je iz podjetja Mundart Küchen.

Travniki, gozdovi, rdeče opečnate dvokapnice: tako je videti Oberweningen na severu Švice. Kraj z manj kot 2000 prebivalci se nahaja nedaleč od Züricha, zato je raj za vozače, ki bi radi imeli mir in se hkrati hočejo hitro pripeljati v mesto. Sredi te idile je zdaj zrasla hiša, ki je dejansko dvojček. »Ločeni polovici« je stavbi poimenoval in zasnoval biro L3P. »Razvlečeno zemljišče na pobočju je bilo preozko za dve prosto stoječi hiši in preveliko za eno samo,« razlaga arhitekt Boris Egli. »Logična rešitev je bila dvojna enodružinska hiša.« Njegov biro je bil nosilec tega projekta, ki so ga načrtovali skupaj z ARGE Duttweiler in L3P arhitekti. Kupce so iskali preko svetovnega spleta. Zdaj v zahodni hiši živi družina iz Nemčijev z dvema otrokoma, v vzhodno hišo pa se je preselila družina iz Švice z enim otrokom. »Kupci niso imeli nobenega vpliva na zunanjo podobo hiš, lahko pa so sodelovali pri tlorisni zasnovi prostorov,« razlaga Egli.

 

Dostop do hiš je z zgornje strani pobočja preko betoniranih stopnic. V notranjosti, v odprto kuhinjo z jedilnico, vodi stopnišče pol nadstropja nižje. Biro L3P je naredil načrte za obe vgradni kuhinji in tudi za belo pregradno omaro v dnevni sobi, ki je videti kot trije zaboji naloženi eden vrh drugega. Dnevni in jedilni prostor sta v istem nadstropju. Nižje je garaža, vsa tehnologija pametne hiše in kletni prostori.



Hiši sta na zunaj videti enaki. Pri tlorisni zasnovi so imeli besedo tudi kupci. Za njih so arhitekti tudi načrtovali posebne instalacije.




Dnevna soba se nahaja poleg kuhinje. Topel kontrast hladnemu betonu na stropu in stenah je omara, del družinske dediščine. Skulptura v ospredju se imenuje Danaide in je iz muzeja Rodin iz Pariza.

Energijska poraba je zaradi varčnega zračenja in toplotne črpalke z zemeljsko sondo na ravni t. i. »minergie hiše«, kar je švicarski znak kakovosti za energijsko učinkovite zgradbe.

 

V zgornjem nadstropju se nahajajo spalnica, otroške sobe in kopalnice. Vzhodna hiša ima v kleti še wellness prostore s savno. Stene so iz golega betona, črno pobarvana tla iz anhidritnega estriha dajejo prostorom industrijski pridih. »Goli beton na zunanjih stenah, zglajena in črno obarvana brezstična tla ter velike okenske površine prispevajo k hladnemu vzdušju hiš,« pravi Egli.

Pri notranjem opremljanju ni bilo potrebno svetovanje, saj so se lastniki izkazali z izvrstnim občutkom za interjer. Tako so v vzhodni hiši kombinirali stilske kose pohištva s kosi v stilu 50. let prejšnjega stoletja. V kuhinji lesene obloge in lesena jedilna miza zmehčajo strogo hladnost. Nad vsem pa vlada lestenec Big Bang iz podjetja Foscarini.

 


Več v reviji H.O.M.E. december 2011-januar 2012