Saturday, 20. April 2024
 
   
 

Intervju z Jeleno Proković. Jelena zadnja leta deluje predvsem kot kostumografinja v gledališčih. Vmes s sestro Svetlano snuje nove kolekcije za linijo JSP.




Njene sanje so kolekcija za dom JSP Home, saj meni, da sta oblikovanje in moda zelo povezana.

Kaj se boste predstavili na newyorškem tednu mode? JSP se mi konceptualno zdi zelo blizu ameriškemu trgu.

Oblačila JSP so že bila na prodaj v Čikagu. Povod za to je bila nagrada za inovativnost, ki sva jo s Svetlano dobili za kolekcijo leta 2004. Zaradi nagrade sva se lahko udeležili newyorškega tedna mode, vendar samo kot opazovalki. Takoj sem spoznala, da nama je newyorški urbani in sproščeni videz zelo blizu. Ko sva se dve leti pozneje predstavljali na pariškem sejmu mode, sva tudi prišli v stik z ameriškimi kupci. Lastnik čikaške modne trgovine s konceptom je odkupil najino kolekcijo, s čimer se je začela najina profesionalna pot v Ameriki, ki pa se je zaradi zdajšnje krize žal ustavila. Amerika me je takrat zelo prijetno presenetila.

 

S čim vas je očaralo Veliko jabolko?

New York je bogato mesto z evropskim duhom. Življenje je sicer zelo hitro, veliko se dogaja, ampak ljudje so zelo sproščeni, ljubeznivi in ustrežljivi. Tam imaš občutek, da vsakdo lahko nekaj ustvari. Čutiš to energijo in prizadevanje za uspeh na katerem koli področju. Pa na cesti srečuješ najlepše ljudi. Ulična moda je tam res enkratna!

 

Francosko prestolnico vedno omenjate kot svoj navdih. Kaj obvezno obiščete, ko ste tam?

V Parizu je nekaj prostorov, mimo katerih kot modni oblikovalec ne moreš. Vedno obiščem blagovnico Colette, kjer so odprti so za mlade oblikovalce in kjer vse celostno predstavijo. Nepogrešljiva je tudi blagovnica L'Eclaireur. Vse to so multibrand prodajalne, kjer predstavljajo drugačno, avantgardno modo, ki me zelo zanima. V Parizu je mimo modne vrhunska tudi umetniška ponudba. Zato so obiski muzejev in galerij prav tako obvezni. Sicer pa je v Parizu zanimivo že samo opazovati ljudi. Parižani imajo slog in šarm. Živijo zelo uživaško.

 

Za uživače veljate tudi Srbi.

Tudi, ampak na drug način. Srbi so bolj temperamentni in gredo v ekstreme, v pozitivnem in negativnem smislu. Na beograjskih ulicah velikorat vidiš pretirano naličene in stilistično dodelane punce, česar v Parizu ni. Tam so ženske bolj naravne. Seveda zelo premišljeno.

 

 

 

Več v reviji H.O.M.E. november 2011

 

Fotografije Miran Kambič

Besedilo Ana Ivančič




Jelena bo 8. decembra 2011 predstavila posebno kolekcijo - kolekcijo srajc, za katere je navdih našla v strogih linijah pohištva Walter Knoll. Omejena serija JSP bo po reviji na prodaj v salonu pohištva in idej Luster v Ljubljani.