Thursday, 28. March 2024
 
   
 




V oči nam padeta dve živali: družinski ljubljenček in konj kiparja Luja Vodopivca. Posebnost je tudi črno posteljno pregrinjalo iz kunčjega krzna.




Namizna srebrna svetilka Bourgie znamke Kartell ne ostane neopažena na decentni garderobni omarici Sistemi znamke Cappellini. Na desni je naslanjač oblikovalca Boreka Šipka za Presence Paris.




Pogled z bazena zaobjame celotno posest razkošne vile. Ob bazenu desno počivalnik Maia znamke Kettal, levo pa sestav Canasta B&B Italia.




Ibiza ali Ljubljana?

 

Foto

Miran Kambič

 


Velikopotezno zgrajeni prostori nočejo ostati neopaženi. Napolnjuje jih preplet pompoznih oblikovalskih pohištvenih kosov in umetnin. Več je več. Predanost dizajnu je več kot očitna.

 

 



Minimalizma tukaj ne gre iskati. Za privlačeno opremo interjerja je poskrbel pohištveni salon DECOR & DESIGN d.o.o.



Veliko okno ob izjemno udobni zofi Victor Large (Flexform) skrbi za zadostno količino sončne svetlobe, če družinske člane premami branje.


Streljaj od urbanega središča prestolnice, na pobočju s pogledom na Ljubljansko barje, se bohoti enodružinska vila. To vsekakor ni klasična dvokapnica, saj s svojo razkošno kvadraturo, številnimi terasami, z nasadi zelenja in zunanjim bazenom spominja na vilo s hollywoodskih gričkov.Družina je imela možnost in želela si je privoščiti domovanje, ki ponuja vse udobje in prednosti sodobnih tehnologij in urbanega načina življenja, hkrati pa stoji v ruralnem okolju, ki nudi naravno zeleno kuliso in spokojen mir.

 

Vse te smernice je z načrtovanjem objekta in eksterjerja zaobjel arhitekt Mladen Treppo. Zasnoval je terasasto hišo v dveh nadstropjih (pritličje in mansarda) z zelo razgibanimi linijami stropov in oblico funkcionalnih prostorov. Pritličje je velikopotezno: harmonijo proporcev pomagajo ustvariti nadstrandardno visoki stropovi, ki povečajo občutek pretočnosti v enotnem dnevnem prostoru, ki zaobjema kuhinjo, jedilnico in ogromno dnevno sobo. Okrog tega središčnega prostora, ki skupaj z vrhunsko notranjo opremo deluje kot oder, so umaknjeni prostori, ki dopolnjujejo namembnost osrednjega, na primer del kuhinje s hladilniki in shrambo, pisarna, bralni kotiček s knjižno omaro, garderobni kot ob predsobi ... Prostor nalašč nekoliko razbija kamin, za njim je razmeroma skrito leseno stopnišče z dragocenimi kipci, ki so družinska dediščina. Stopnišče vodi do niza spalnic v zgornjem nadstropju. Zasnova sporoča, da ni vsak obiskovalec domovanja samoumevno povabljen v srčiko družinske intime. Svojevrstno intimo oziroma vzdušje v hiši pomagajo ustvarjati tudi svetila: po hiši jih je ogromno, prevladujejo pa takšna s toplo rumeno svetlobo, ki jo je mogoče uravnavati.

 

 

 



Na mogočni mizi, obdani s črnimi stoli v blagu Vol au Vent znamke B&B Italia, se bohoti zlata skleda Marcela Wandersa. Zlat motiv se nadaljuje z namizno svetilko Onion znamke Verpan, ki se prilega stojalu Fratelli Boffi.




Dragoceni kipci, ki so družinska dediščina, pospremijo v zgornje prostore, v spalnice in galerijo nad dnevnim kotom z nekaj slikami.

Bolj kot ne le za družinske člane rezervirana mansarda sprejme z manjšo galerijo, galerijo v dvojnem pomenu: kot hodnik, ki nudi pogled s ptičje perspektive na dogajanje v spodnjem osrednjem prostoru, in hkrati kot razstavni prostor za umetniška dela, od katerih izbrana slika kraljuje na razstavnem stojalu. Hodnik pelje do spalnic, vsaka ima izhod oziroma svojo teraso. Tu najdemo še ogromno kopalnico s prho, kadjo in dvema umivalnikoma. V nasprotju s spodnjimi prostori so spalnice zasnovane in opremljene veliko bolj izčiščeno, njihova podoba je podrejena počitku in sproščanju, ki ga še dodatno spodbudi prekrasen razgled na zeleno okolico in večinoma travnato dvorišče z bazenom tik ob hiši. In obratno, če se družina odloči za osvežilni skok v bazensko vodo, s pogledom zaobjame celotno posest svoje razkošne vile.

 

Podobno velikopotezna kot tlorisna zasnova je tudi zasnova interjerja, ki je daleč od hladnega in ostrega galerijskega minimalizma, pozornost je usmerjena v estetiko in udobje. Dobrodošlico izreče elegantna predsoba v sivo-vijoličastem odtenku z naslanjačem Presence Paris oblikovalca Boreka Šipeka in decentno omarico Sistemi iz Cappellinija. Nato se preko hodnika z ogledali in nekaj stilnimi kosi pohištva, ki so tudi družinska dediščina, odpre že omenjeni osrednji dnevni prostor, ki je prava zakladnica dizajna. Za celotno opremo interjerja, vključujoč dekorative, postavitev umetniških del in ostalih vizualnih sporočil, je poskrbel ljubljanski salon DECOR & DESIGN. Kot vedno njihovi arhitekti pri celovitih naročilih dosledno upoštevajo želje in navade naročnika, da ob koncu svojega posega dosežejo pravo ravnotežje v kombinaciji pohištvenih kosov različnih blagovnih znamk.

 

 



To je samo eden izmed kotičkov za sproščanje na ogromni terasi. Boemski videz ustvarja zunanje pohištvo iz kolekcije XXL znamke Kettal, dopolnjejeta ga vijoličasta vaza La Boheme in ogromna skleda Moon, oboje Kartell.



Več v reviji H.O.M.E. september-oktober 2011