Tuesday, 23. April 2024
 
   
 



V Barbarinem stanovanju je nanizano mnogo zgodb, spominov in idej.



Nostalgično. Prababičin pianino je eden od najbolj emocionalnih elementov domovanja.



Scenografsko. Pisalni stroj na stekleni mizi, ki se velikokrat prelevi v Barbarin delovni prostor, je v predstavi Teater za ptiče postal scenografski element.

 

 

 

Doma pri Barbari Kapelj Osredkar, svobodni ustvarjalki, arhitektki, režiserki, scenografki in kostumografki. Z gledališčem se ukvarja od leta 1995. Sodelovala je že z mnogimi režiserji in režiserkami. Nazadnje z Maretom Mlačnikom v SMG pri predstavi Zadnji ples Nižinskega.

 

 

 

D.o.m.a. pri ... : H.O.M.E.-Slovenija 12/10 - 01/11

 

 

 

 

Barbaro Kapelj Osredkar zanimajo zgodbe, ljudje in jo navdihujejo življenje, ljubezen, strast in umetnost. Še posebej blizu sta ji umetnika Joseph Cornell in Louise Nevelson, saj sta “moja duša”, pravi Barbara, ki ji ne manjka idej tako za samostojne projekte, scenografije, kostumografije, pisanje, kot tudi za opremljanje stanovanja, kjer živi z možem Damjanom in hčerkama Ito in Iuno.

 

 

 

 

 

 

 

 

Doma si nad kavčem v dnevni sobi na primer želi polic nepravilnih oblik, organske strukture. Stekleno mizo, ki se prelevi tudi v Barbarino delovno površino, saj je tam najboljša atmosfera, kot pravi, je prinesla iz hiše staršev v Črni vasi.

 

 

 

 

 

 

V stanovanju je več pohištvenih kosov, ki so del ustvarjalkinega emocionalnega sveta. Prababičin pianino, predvsem pa predmeti in fotografije iz San Francisca, kjer je Barbara z družino živela in ustvarjala med leti 2008 in 2009. Izkušnja kalifornijskega mesta, ki je pribežališče piscev, kot pravi ustvarjalka, je zanjo neizbrisljiva. V tem mestu je našla sebe, v njem pa začela razumeti tudi svojo prababico Ano Lim, ki je zapustila družino in otroka ter pobegnila čez ocean. Njena hiša nedaleč od San Francisca stoji še danes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V kalifornijskem mestu je Barbara začela pisati, v njem je nastala ideja za njeno samostojno predstavo Pletneje / Knitting, in v njem je ostala nabiralka. Tako v ljubljanski kot kalifornijski dom je namreč ustvarjalka prinesla predmete z vseh vetrov in koncev. Eden takšnih je majhen črn lesen stol, ki ga je našla na kosovnem odpadu in jo spremlja že 24 let. Zato je bila za Barbaro v San Franciscu zanimiva izkušnja tudi opremljanja doma. Zanj je praktično vse našla na ulici in v second hand trgovinah. Nekaj teh predmetov je tako pripotovalo tudi čez ocean - eden takih je velik star svečnik. Barbara ima rada sveče, pravi. Z njimi ustvarja atmosfere in scenografije, ki jih v njem domovanju ne manjka. Na vsakem koraku jih je nekaj, za njimi še več ustvarjalkinih idej in misli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Besedilo

Neža Mrevlje

 

Fotografije

Miran Kambič