Saturday, 20. April 2024
 
   
 

 

Spet je čas za vlaganje - z novimi recepti. Vlagati je enostavno bolje kot odpirati pločevinke, poleg tega pa je tudi zabavno. Zaupali vam bomo, kako se izogniti neprijetnim presenečenjem.

 

 

Hruške v viskiju


 

Sestavine:

sok polovice limone

1 kg hrušk

2 plodova vanilije

250 g sladkorja

1 l viskija

 

Priprava:

Olupite hruške, jih po potrebi razpolovite in odstranite peščišče. Vanilijo razpolovite. Limonin sok, sladkor, vanilijo in hruške dajte v lonec z vodo in rahlo dušite. Pokrito pustite stati 24 ur. Nato odlijte sok v majhen lonec in toliko časa pustite vreti, da približno polovica tekočine izgine. S preostalo polovico spet prelijte hruške in pustite stati 24 ur. Na koncu sok še enkrat odtočite. Hruške in plodove vanilije zložite v dobro očiščene kozarce, jih do roba napolnite z viskijem in zaprite. Pustite stati približno dva tedna.

 

Alternativa:

Poleg ali namesto vanilije lahko uporabite tudi cimetovo skorjo. Recept izvrstno uspe tudi z vodko.

 

Servirajte:

s sladoledom, z mlečnim rižem, s carskim pražencem, kot digestiv ali sestavina za koktajle.

 

 

 

VLOŽEN OVČJI SIR S SERRANO ŠUNKO


 

Sestavine:

500 g ovčjega sira

750 ml olivnega ali osatovega olja

4 vejice timijana

2 vejici mete

3 jedilne žlice pisanega nemletega popra

500 g tanko narezane serrano šunke

 

Priprava:

Ovčji sir prerežite na dve za prst debeli rezini, ovijte ga v rezine serrano šunke, timijan in meto grobo nasekljajte. V dobro očiščene kozarce naložite sir s šunko, dodajte poper in zelišča ter dolijte toliko olja, da bo sir povsem pokrit. Počakajte, da se dvigne ves zrak, šele nato dobro zaprite in pustite stati na hladnem, temnem mestu najmanj en teden.

Alternativa:

S sirom odlično teknejo tudi obročki rdeče čebule ali nekaj rezin česna. Namesto timijana lahko uporabite žajbelj.

 

Servirajte:

s črnim ali z belim kruhom, z zelenjavo z žara, z vsemi vrstami predjedi in zelene solate. Lahko pa sir dobro odcedite, da olje odteče, ga položite na papir za peko v pečico, ki ste jo prej segreli na 190 stopinj, in počakate, da bo zlato rjav. Servirajte toplo.

 

 

KUMARICE V KISU Z RDEČO ČEBULO


 

Sestavine:

1 ? kg majhnih kumaric

3 jedilne žlice soli

4 rdeče čebule

1 l kisa iz belega vina

1 jedilna žlica svetlih in temnih zrn gorčice

4 vejice šetraja

4 jedilne žlice sladkorja

 

Priprava:

Dobro očistite kumarice in jih zložite v posodo. Raztopite sol v litru hladne vode, prelijte kumarice in jih pustite stati 24 ur. Olupite čebulo, jo razpolovite in narežite na drobne trakove. Splaknite kumarice in pustite, da se odtečejo. Skupaj s šetrajem, čebulo in zrni gorčice jih dajte v očiščene kozarce. Kis iz belega vina skupaj s sladkorjem zavrite in ga enakomerno prelijte čez kumarice v kozarcu. Nato kozarce takoj dobro zaprite in jih sterilizirajte.

 

Alternativa:

Kumarice bodo dobile azijski priokus, če boste dodali še malo čilija in drobno nasekljanega ingverja. Tudi lovorjevi listi, janež, zrna popra ali koper dobro teknejo s kislimi kumaricami.

 

Servirajte:

s hladnim prigrizkom, z mletim mesom, z golažem.

 

 

MARINIRANI MANGO Z GRANATNIM JABOLKOM


Sestavine:

6 koščkov janeža

4 granatna jabolka

4 majhni zeleni plodovi čilija

4 zreli mangi

sok petih limet

150 g rjavega sladkorja

 

Priprava:

Razpolovite granatna jabolka in z žlico odstranite peške. Sok shranite. Mango previdno olupite, odluščite meso vzdolž podolgovatega jedra in narežite v tanke rezine. Umijte čili in ga narežite na majhne obročke. Mango, čili in granatna jabolka zložite v dobro umite kozarce. Stisnite limete in skupaj s sladkorjem, janežem in sokom jabolk kratko zavrite in še vroče prelijte čez sadeže. Kozarce dobro zaprite in jih za kratek čas postavite na glavo, da bo nastal vakuum, ter jih sterilizirajte.

 

Alternativa:

Namesto manga lahko uporabite tudi

papajo ali ananas.

 

Servirajte:

z divjačino, z jagnjetino, s kokošjim mesom,

pa tudi s sirom ali šunko in kruhom.