Friday, 19. April 2024
 
   
 

 

 

Obstajajo vprašanja, na katera znajo odgovoriti le strokovnjaki. H.O.M.E. z dobrimi nasveti olajšuje življenje v vašem domu, pa naj gre za lepotne ali kuharske probleme.

 

Več si preberite v reviji H.O.M.E. 07-08/08





Zložiti ali zviti? Kako najbolje pospravimo jogi rjuhe?

 

Jogi rjuhe v napetosti držijo celo izkušene gospodinje. Zadnji trenutek za nadaljevalno lekcijo o rjuhah torej. Prvič: upornika iz elastičnega materiala položite na veliko ravno površino ? na mizo ali kar na tla, in sicer z zgornjo stranjo navzdol. Potem zavihajte kote in robove, tako da nastane čisti pravokotnik. Sedaj zavihajte desni zgornji kot, celo rjuho prepognite po polovici, zavihan kot vtaknite v kot desno spodaj ter poravnajte. Prepognite v nasprotno smer in kote, ki ležijo eden nad drugim, spet zataknite enega v drugega. Nazadnje zložite na tretjino, pritisnite in je gotovo!

 

 

 

Kako zmehčati zlepljene čopiče?

 

Pogosto je presneto težko biti čopič. Vendar pa ne nujno tudi brezupno. Redki med nami ne delijo nadležnih izkušenj izpiranja čopičev z vsemi možnimi sredstvi. Pa vendar, prepogosto brez uspeha. Če smo že uspeli popolnoma izprati čopiče, pa je druga težava ohraniti jih mehke in voljne. Zato: trdovratno zasušene predstavnike te vrste najprej omehčajte v kemični kopeli - na primer v čistilnem sredstvu "Soluwash" znamke Aka Chemie.

Zmehčano barvo pazljivo odstranite z dratenim čopičem in postopek večkrat ponovite. Nazadnje z alkoholom splaknite ostanke in jih na koncu iztisnite na časopis. Posušijo naj se v vodoravnem položaju. Za resnično mehkost na koncu poskrbi tretma Borsten-Beauty: čopič s krpo nežno premažite z lanenim oljem. Za čas shranjevanja ga zaščitite z lepilnim trakom. www.akachemie.de

 







 

 

 

 

Kako medli okvirji slik spet zablestijo?

 

Dve besedi: barok in krompir.

Zlate okvirje slik lahko s surovim krompirjem zloščite, da bodo spet sijali. Pomembno: takoj ko površina krompirja postane umazana, ga zamenjajte. Pripomoček za prvo pomoč iz shrambe je tudi pinjenec. Je idealen za čiščenje in osvežitev. Za konec pa še mehka krpa. Zeleni volk je trdoživ nasprotnik. Madeže z bakra ali medenine lahko odstranite z razredčenim salmiakom. Zadnji brus pa naj opravi kreda.

 

 

 

Deščica za rezanje rib, čebule in podobnega? Kako profesionalci preprečijo mešanje arom?

 

Čez ramo smo pokukali profesionalnemu oblikovalcu Konstantinu Slawinskemu ? in odkrili njegove bukove deščice Hikhak. Simboli ribe, mesa, kruha in zelenjave, ki so ob strani, nam povejo, kaj režemo na kateri deščici in se tako izognemo nadležnemu mešanju arom. Če pa bi svoji stari prijateljici radi dali novo priložnost, jo natrite s kisom, in bo kot nova. Rešite lahko celo tako, ki je ukrivljena zaradi visokih temperatur. Položite jo med dve vlažni krpi, na vrh dajte plastično vrečko, obtežite pa jo z najdebelejšo (kuharsko) knjigo. Če je poizkus uspel, bo deščica kot nova in ukrivljenost bo preteklost. Če poizkus slučajno ni uspel, poskusite znova ...

 

 



 

 

 

 

Kako najbolje očistite vaze z ozkimi vratovi?

 

Kdor se na vrat na nos zaljubi v vazo s preozkim vratom, ima lahko resnično težave. Njenemu skritemu notranjemu življenju ste najlažje kos z majhnimi koščki papirja ali z rižem. Napolnite z vodo in pretresite. Nato splaknite s hladno vodo. Ponujamo pa vam tudi drugo, industrijsko alternativo: Magic Balls, ki jih je za čiščenje steklenih posod razvil britanski strokovnjak za gospodinjske pripomočke Lakeland. Kroglice naj krožijo v milnici - in že je lesk tu.