Friday, 19. April 2024
 
   
 

 

 

Obstajajo vprašanja, ki zahtevajo profesionalne odgovore. H.O.M.E. z dobrimi nasveti prispeva k lažjemu življenju doma. Vseeno, ali gre za lepoto ali kuharske probleme.

 

 





Spet vso zimo grozi ... suha koža. Kaj storiti?

 

Poznate ureo? Ne, to ni nordijsko božanstvo. Je pa nekaj podobnega. Urea je neke vrste angel, ki živi v kozmetičnih tubah. Vsaj v tistih, ki imajo med sestavinami sečnino. Misel, na katero se moramo najprej prilagoditi, je skrivnost negovalnih krem, ki so posebej primerne za boj proti suhi koži. Vzrok: sečnina lahko veže vodo, oblazini kožo in jo hidrira. Seveda pa ne smete pozabiti na intenzivno pitje tekočin, posebej, če se zadržujete v suhih, ogrevanih prostorih. Gelom se načelno odpovejte, saj v nasprotju s kremami kožo še dodatno izsušijo. Smučarski nasvet za stopinje pod ničlo: podnevi uporabljajte hranljivo nočno kremo, vlažilno nego pa šele ponoči! Če boste dlje izpostavljeni mrazu, je primerna zaščita z gostimi mastnimi kremami, ki ščitijo pred mrazom, saj kožo prevlečejo z lipidno plastjo. Malomarnežem grozijo počene žilice, proti katerim v najboljšem primeru pomaga pot k dermatologu in njegovemu laserju. Nežno preventivo nudijo profesionalci iz trgovine Saint Charles Apothecary, ki je specializirana za naravno kozmetiko. Za svojo linijo produktov uporabljajo izključno zelišča in rastline refugija Sain Charles Prigglitz v Avstriji. Njihov nasvet: pred mrazom, izsušenostjo in prostimi radikali se lahko ščitimo tudi od znotraj - z naravnimi dodatki k prehrani. Dve do tri kapsule za zaščito celic dnevno aktivirajo presnovo in izravnajo primanjkljaje, ki so posledica mraza, pomanjkanja sonca, ogrevanja itd. www.saint.info

 




Kozarcev je toliko kot vode v morju - nešteto. Vendar pa so tudi ustrezni in neustrezni. Nenazadnje njihova oblika odloča o tem, ali bo pijača hitreje ali počasneje postala topla, koliko ogljikove kisline uhaja in na kateri predel jezika (sladke ali kisle brbončice) bo padla kapljica. Strokovnjaki, kot je Riedel, so iz kristalnih kozarcev po meri za vino, viski in podobno že zdavnaj naredili znanost. Dr. Help vam je pripravil pregled! Kozarce Riedel smo videli pri www.haardt-krueger.com

 

01 Kozarec za sherry Barmani ga imenujejo Sherry-Copita. Čaša je podolgovata in vinskemu kozarcu ni povsem tuja. Pecelj sicer obstaja, vendar je krajši. Njegov volumen je v primerjavi z vinskim kozarcem manjši.

 

02 Kozarec za viski. Ima obliko cilindra, je širok, nizek, s težkim dnom. Klasičnega kozarca za viski ne bo prevrnil niti močan veter. Ima dovolj prostora za ledene kocke, primeren pa je tudi za porto.

 

03 Kozarec za belo vino. Načeloma je ožji od kozarca za rdeče vino, saj bela vina potrebujejo manj prostora za razmah svojega buketa. Dolg pecelj preprečuje predčasno ohladitev.

 

04 Kozarec za rdeče vino. Prostorna oblika omogoča, da vino, ki ga uživamo v pri sobni temperaturi, lahko diha.

 

05 Kozarec za sekt.Ozka odprtina okoli majhne površine zadržuje dekorativno biserno ogljikovo kislino. Prsti, ki ostanejo na dolgem peclju, skrbijo, da pijača dolgo ostane hladna. Ekstremno nasprotje ? široko odprta prekipevajoča čaša za šampanjec, ki so jo v rokokoju razvili za namakanje piškotov v penini.

 

06 Kozarec za martini. 007 je nor na najbolj ženstvenega med vsemi kozarci ? široka, strogo stožčasta oblika ni kar tako ? in spominja na na glavo postavljeno krilo. Dolg pecelj vsebino ohranja hladno. Popoln kozarec za vsak short cocktail.

 

07 Highball. Dolg kozarec v obliki cilindra s težkim dnom je idealen za mešane longdrinke, kot so mojito, gin tonic in cola rum. V sili tudi za svetlo pivo.

 




 

 

 

Koga že zanimajo promili? Veliko bolj pomembno je koliko kalorij ima moja pijača?

 

Da je bila zabava res krepka, spoznate šele kasneje. Kako krepka ? oprostite, bogata s kalorijami je bila pijača, pa tudi opazite ? ko stopite na tehtnico. Vodka, pa tudi gin je z zgolj 50 kalorijami na 25 ml prav nedolžna. Suha bela vina in rdeča vina se s svojimi 80 kalorijami na 125 cl obesijo na telo, šampanjci pa celo s 95. Hvalevredna izjema: Laurent-Perrier.

 

 

 


Kako plišastemu medvedku prizanesljivo očistite kožuh?

 

Tudi malčki so le ljudje. Svoje plišaste ljubljence cuzajo in opletajo z njimi ter jih za konec povlečejo še po umazaniji na tleh. Plišaste živali si lahko privoščimo prati v pralnem stroju le tedaj, ko nam to dopušča etiketa na igrački. Alternativa: smukec zmešajte z mineralnim oljem, da boste dobili zmes. Nanesite jo na madeže, pustite, da se posuši, nato pa pazljivo skrtačite. Ljubljenček bo kot nov on zopet pripravljen na nove, umazane vragolije z vašim malčkom. Dokler ne bo zopet čas za generalno čiščenja.