Monday, 23. September 2019
 
   
 

Naročilo arhitektu se je glasilo: "Najina sanjska hiša naj bo jasna a ne hladna." Kako je to mogoče, kaže vila v Antwerpnu. Redko je bila moč tako prijetna.

 

Produkcija: Sandra Piske

Foto: Luger Paffrath

 

 

Več si preberite v reviji H.O.M.E. 04-05/08








Bauhaus a la Berg. Van den Bergova sta si za svoje novo posestvo želela součinkovanje hiše in narave. Geometrične štirikotne oblike in razmerja se združujejo z bazenom, travnimi površinami in živo mejo.

Selitev brez stresa, pri kateri pripravimo le nekaj kovčkov, se usedemo v avto, se odpeljemo proti novemu naslovu in tam stvari spet zložimo iz kovčkov, postane najkasneje ob koncu študentskega življenja revnega z balastom dokaj neverjetna. Še posebej pa se zdi taka selitev nemogoča za zakonski par, ki je že vzgojil dva otroka in praznoval srebrno poroko. Ali morda vendarle?

 

Kdor obišče Anito in Paula van den Berg v njuni novi hiši pri Antwerpnu, sliši drugačno zgodbo. Kupcema njune stare hiše (glej H.O.M.E. 04/2005) je bila oprema tako všeč, da sta se odločila za celoten paket - od kavča do kopalniške preproge.

Van den Bergovi so že prej večkrat vadili stanovanjske spremembe. Gospodar je kot manager nizozemskega proizvajalca pohištva Montis nove kolekcije preizkusil med lastnimi štirimi stenami in je v preteklih letih doživel rotacijo pohištva, ki je za normalne razmere nepojmljiva. Ob vsej navajenosti na spremembe: v novi hiši je vse čisto drugače - predvsem hiša sama.

Prerez skoraj ne bi mogel biti bolj grob. V primerjavi s staro stavbo, ki je bila zgrajena v stilu angleše podeželske hiše, nova stavba deluje kot hipermoderen, geometričen stanovanjski modul, ki je bil inštaliran na belgijsko podeželje. "Tukaj sva si izpolnila življenjske sanje in zgradila hišo točno po najinih željah in pogledih," pravi Paul van den Berg. Za skupne sanje sta se celo preselila v drugo državo. Na Nizozemskem zaradi rigoroznih gradbenih pravil svoje hiše ne bi mogla realizirati take, kakršna je.

 



Prikupno. Kadar Paul van den Berg stopi na balkon pred svojo pisarno v zgornjem nadstropju, lahko 30 metrov dolžine svoje hiše doživi tudi od zunaj. Tako spodnja veranda kot zgornji balkon imata streho in se ju lahko uporablja vse leto. Strateško razporejene luči razsvetljujejo skulpturalno sedežno pohištvo iz lesa.

Vizija je bila odprta gradnja s strogo, moderno obliko. Svoje predstave sta s pomočjo slik pojasnila arhitektu Dirku Heveraetu iz pisarne Vlassak-Verhulst in notranjemu arhitektu Fransu van Houtnu iz Top-Moutona. Tako sta ekipi lahko dala konkretna navodila za načrtovanje. "V tem trikotniku je bilo veliko medsebojnega spoštovanja in enoten duh. Sicer nimamo vedno enakih predstav, a prepričevanje in diskusije so esenca te zgradbe," se spominja van den Berg. Rezultat nima veliko skupnega z nobeno od slik, ampak je postal povsem samobiten objekt.

 

Štirikotna zgradba ima mere 14 krat 30 metrov. Terasa, katere streha je dolgo razpotegnjen balkon prvega nadstropja, je tako dobro zaščitena, da se zunanji predel lahko celo ob dežju ali močnem soncu uporalja kot razširjen dnevni prostor. Harmonija zunanjega in notranjega je bila van den Bergovim pomembna. Velikodušna zasteklitev pusti naravi, da vstopi v bivalni prostor. Nastane dober občutek za širino, ki jo ponuja 7000 m2 veliko zemljišče. Velik, geometrijsko zasnovan vrt pa stanovalca ščiti pred vsiljivimi pogledi.

 



Zasebni predel. V zgornjem nadstropju so spalnice za domače in goste. Ljubezen van den Bergovih do vpadljivega pohištva se kaže z veličastnostjo: "Knotted Chair" (Marcel Wanders za Cappellini) pri gostih.

"Če v gornjem nadstropju odprem vrata, lahko vidim 30 metrov daleč," je navdušen Paul van den Berg nad širokim razgledom, ki ni usmerjen le navzven, ampak je mogoč tudi v samem bivalnem prostoru. Posebej v hodnikih vzdolž pročelja na obeh straneh se začuti dolžino stavbe. Med te poti so postavljene "kulise", kot stanovalca pravita svojim prostorom. Stena v pritličju loči kuliso vhod od kulise jedilni predel, druga stena pa jedilni predel od kuhinje. Kljub temu vse ostane med seboj povezano z zunanjimi hodniki. Če odprtost kdaj kljub vsemu ni zaželena, se lahko kulise z drsnimi vrati spremenijo v zaprte prostore. A to van den Bergovima doslej še ni prišlo na misel.

 

STANOVANJE PO ŽELJI

 

1. Moderno bivanje. Pri van den Bergovih vlada jasna, geometrična oblika. Inspiracija so bile moderne zgradbe, ki so v tradiciji Mies van der Rohe.

 

2. Odprt slog. Odprto stanovanje, kjer ima pogled prosto v hiši pot do 30 m in še dlje proti vrtu, daje občutek prostosti.

 

3. Živeti z naravo. Po zaslugi velikih steklenih površin in prostih prehodov je vrt prisoten tudi v notranjosti.

 

4. Način gradnje kulis. Namesto v zamejenih sobah lastnika živita v ?kulisah?. Kdor se po odprtih linijah sprehodi vzdolž pročelja hiše, pride od kulise kuhinje do kulise jedilnega predela in dnevnega prostora.

 

5. Toplina. "Hočeva stanovati jasno, ne hladno," se glasi enoumna izjava Paula van den Berga. Da je moderen slog lahko tudi topel in prijeten, Nizozemci kažejo z dekoracijo, umetnostjo in predmeti iz naravnega materiala, kot je les.