Saturday, 20. April 2024
 
   
 

 

 

DNEVNA SOBA

 

Izredno stanje. Materialna škoda.

Kaj storiti, ko burno življenje na opremi pusti grobe sledi?

 

Prej ko ukrepamo, večje so možnosti za uspeh. Naslednji pomočniki so nepogrešljivi v vsakem gospodinjstvu:

*Kakovostne krpice z mikrovlakni,

gladke in grobe

*Gospodinjske gobe

*Krtače za obleke

*Bencin. Čistilno in odstranjevalno sredstvo odpravlja madeže iz tekstilnih talnih oblog, blazin in tekstila (previdno pri velurju), razmaščuje umetno maso, kamen, ploščice in kovino. Čudovito učinkuje proti zakajenim okenskim okvirjem. Se hitro suši in izhlapi brez sledov.

*Tekoči pralni prašek

*Žvepleno milo ? specialno milo za odstranjevanje madežev, ki je primerno za madeže maščobe, sadja, črnila, trave in vina. Uporablja se tudi pred pranjem močno umazanega perila. Žvepleno milo vsebuje enake pralne substance kot jedrno milo, poleg tega pa še encim, ki krepi moč pranja. Je ugodno in biološko razgradljivo.

*Kis kot čistilno sredstvo je lahko tudi cenejši produkt.





Ožganine

 

ZAPOVEDI: Ožganine v lesu je treba pobrusiti, napolniti s kitom za les in ponovno pobrusiti. Ožganine iz mehkih tkanin in preprog z dolgimi nitkami lahko izrežete in mesto na novo zašijete.

 

PREPOVEDI: Lesa raje ne brusite in gladite sami. To je primer za strokovnjaka.

 





ŽIVALSKE DLAKE

 

ZAPOVEDI: Pri živalskih dlakah in odtisih pasjih tačk velja: sesati, sesati, sesati. Dyson je razvil sesalec s posebno šobo. Poleg tega ima vgrajeni filter plast, ki uničuje bakterije. Sledove tačk drgnemo z mlačno vodo in s spenjenim čistilcem za tekstil, dokler ne izginejo.

 

PREPOVEDI: Ne obupajte prehitro. Kdor se hoče znebiti dlak, mora biti pri sesanju zelo potrpežljiv.





VINSKI MADEŽI

 

ZAPOVEDI: Kot je madež belega vina nedolžen, je madež rdečega vina neizprosen. Rdeče vino iz blaga lahko izperemo z mlačno vodo in spenjenim čistilcem za tkanine. Lahko pustite, da se posuši in poskusite znova. Če to ne pomaga, je treba blago zamenjati. Iz debelih volnenih preprog lahko rdeče vino pogosto zelo dobro odstranimo.

Postopek: drgniti, drgniti, drgniti ? prav tako z mlačno vodo in čistilcem za tekstil. Povsem svetle preproge ? npr. tibetanske ? je težje očistiti. Lahko poskusite s čisto mlačno vodo in veliko potrpežljivosti pri drgnjenju. Tudi mekho usnje lahko razmeroma dobro očistite vinskih madežev. Posušen madež dobro skrtačite in nanesite vosek, ki ustreza barvi vašega usnja.

 

PREPOVEDI: Stare modrosti, npr. s soljo nad vinske madeže, pustijo robove, učinka pa ni.





MADEŽI KATRANA

 

ZAPOVEDI: Kdor v hišo prinese katran ima resničen problem. Če madež ni prevelik, lahko svojo srečo poskusite z bencinom, ki ima enako osnovo kot katran in ga v najboljšem primeru raztopi.

 

PREPOVEDI: Kemično čiščenje blaga in preprog ni učinkovito, saj tu temperature ne presežejo 30 stopinj, kar pa je za katran premalo.

 

Več si preberite v reviji H.O.M.E. 01-02/08